2010/11/07

唔止 Froyo 咁簡單!

前排路經尖東,發現除了 Holly Cow 外,另有一間 Froyo 店 Yoggie,以「Frozen Yogurt + Smoothies 一次過滿足兩種感受」作招徠,這天就專程去買杯試試。

Yoggie 位於貢茶旁邊,門面毫不顯眼,地方亦相當有限,不設堂食只做外帶,但見幫襯的人流著實不少,生意應不比鄰近的 Holly Cow 遜色。

主打的「Frozen Yogurt + Smoothies」,原來是以 Smoothies 作底,再唧上 Froyo,最後選擇喜歡的 Toppings 就成,細杯連 1 款 Topping $18,大杯連 2 款 Toppings $20 (3 款 Toppings 不用加錢,但相對份量會有所調整),價錢比一眾 Froyo 店更為便宜。由女友發板,選擇了日本南瓜 Smoothies,Toppings 就要了燕麥、蜜柚及 Waffles 小餅乾,看起來十分豐富。


先試一口 froyo,入口質感軟滑,不易溶掉,奶味則較重,如果酸味可以重一點會更好。燕麥和 waffles 提供了不同程度的脆感,跟 froyo 同吃效果不俗,而一絲絲的蜜柚味道帶甜,亦同樣值得一試。壓底的南瓜 smoothies 也不錯,味道唔會太甜,而南瓜蓉更可以撈埋 froyo 食,相當健康。平日吃完 froyo,總會覺得口渴,yoggie 的二合一設計就可以解決以上問題,一邊食 froyo 一邊飲 smoothies,都幾實際的!

女友邊走邊食,狀甚滿足,仲話 yoggie 係佢食過最好食既 froyo,好似有點誇張,無論如何,唔知可唔可以留番兩啖比我呢...

酪兒 Yoggie
尖沙咀科學館道14號新文華中心B座58A號舖

沒有留言:

發佈留言

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails