2010/07/18

唱 K 都寫食評?

本來無諗過 K lunch 都寫食評,但由於 menu上的主菜名字實在改得太誇張,忍唔住要同大家分享一下。

首先要個「美國乾藏熟成天然牛肉西冷伴黑椒汁」,勢估唔到 $58 既 K lunch 有 Dry-Aged 食,事實當然無咁大隻蛤乸隨街跳,送上的只係很普通的雪藏牛扒,肉質帶點韌是合乎預期的,我較喜歡近筋的位置,不會癡牙但又帶點爽脆感,黑椒汁就正正常常,配上唔夠熱辣的炸薯條及純白烚的椰菜花,勉強算是一般快餐店的水準吧!



我無揀「藍鰭吞拿魚焗意粉」,反而要了大快活最近狂賣廣告的「厚切吉列黑豚扒定食」。Neway 版的厚切吉豬賣相果然夠「厚」,但卻是「厚粉」而非「厚切」,層炸粉仲厚過塊豬扒,好彩咬落去幾脆幾香口,肉質又唔算好乾。跟餐除薯仔沙律外,還有凍食八瓜魚和帶子裙邊,味道則是旺角街頭賣五蚊三包的水準,無乜特別。

由於預先訂位免加一,兩個人唱兩個鐘有埋飯食唔使百二蚊,質素上實在不能要求太多,但如果可以唱多一個鐘的話,感覺自然會更加好啦!

Neway
佐敦彌敦道238號5樓

沒有留言:

發佈留言

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails