2010/07/04

你今日檸咗未?

通宵睇完雙牙大戰,再直落工作九個鐘,精神所餘無幾,見食友大讚 KFC 新推出的檸辣脆雞,近近地就試一試。


總覺得 KFC 的套餐選擇很複雜,每次幫襯前都要想清楚怎樣配搭,總不及麥記的方便,要咩包就咩包,然後直接加個餐字就成,哈哈。我要了檸辣脆雞套餐 ($34.8),當中包括兩件檸辣脆雞、兩隻巴辣香雞翼、大蘑菇飯及汽水,女友則要了 「1 + D」的組合 ($30.8),即兩件炸雞及雞皇飯,並將炸雞轉成檸辣脆雞,再加 $6 將汽水轉成蜜桃蘆薈啫喱茶。


檸辣脆雞看起來跟普通炸雞一模一樣,但前者辣度比較明顯,吃兩件已覺得舌頭發麻,另外還帶有一陣青檸味,應是源自雞皮上的味粉,兩者配搭得相當不俗,感覺也比較清新,頗適合炎熱的夏天。相比 KFC 出品的炸雞,雞皇飯就差得遠了,飯是軟淋淋的,求其搭上兩條雞肉絲和紅蘿蔔,入口質感像糊仔,味道奇淡,完完全全是倒米之作!


另外,套餐加錢可以換支 Vuvuzela,十分趕潮流,但試想想如果凌晨睇波時拎住支野吹兩下,相信會比左鄰右里投訴到傻呢!

KFC
中環干諾道中21-22號華商會所大廈

沒有留言:

發佈留言

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails