2010/05/19

從街頭殺入商場


響 APM 走了一圈,女友買了不少戰利品,我只係有點口乾,想買杯飲品解解渴,就幫襯近年由街頭殺入商場的 Happy Lemon 吧!

總不能獨沽一味的要烤珍珠奶茶,想來點新意思,可惜最新推出的 Oreo 系列卻已售罄,想了良久,決定來一杯大的黑糖朱古力脆脆奶茶 ($12)。

黑糖朱古力脆脆奶茶的底層是黑糖,倒入奶茶後,再灑上朱古力脆脆及咖啡凍,望落去成兩截色,感覺幾特別的。將黑糖與奶茶攪勻後呷一口,奶茶的味道濃厚不澀,黑糖則甜中帶甘,兩者配搭起來相當成功,朱古力脆脆口感有點像焦糖,再加上一咬即爆汁的咖啡凍,整體的確很出色。

今時今日,台茶店開到周街都係,Happy Lemon 卻將分店設於大型商場之內,變相「獨市」,眼光可謂十分獨到!六月世界盃開鑼,假設到時一人買一杯珍珠奶茶,條數都真係幾襟計,如果佢有興趣集資上市的話,我定會大手認購呢!

Happy Lemon (評分 7)
觀塘創紀之城5期2樓

沒有留言:

發佈留言

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails