2009/11/13

三元良品

最後一站,係時候食粥品清理一下腸胃,走到了福隆新街附近的三元粥品,甫到涉先到廁所解決生理需要,路過廚房時巧遇阿姐正在手打肉丸,聲聲鏗鏘有力,情況有如電影 <食神> 雙刀火雞般,幸口水沒有連帶流出,但已令我印象極為深刻。

既然手打肉丸吸引,當然來碗金銀丸粥,金銀分別為豬肉丸及牛肉丸,果然彈牙非常,沒有令我失望,其中牛肉丸跟香港平時食開的有點分別,肉質絕不會硬梆梆的,而且淡淡的散發牛味,夠晒特別。

食靚粥當然要跟油炸鬼,雖然不算新鮮,但尚算外脆內軟,與金銀丸相映成趣。

後加的紫薑皮蛋,又是一道醒胃小菜,小弟對紫薑沒大好感,但皮蛋則相當受落,味道也值得一試的。

埋單時老闆娘話好食既就介紹下,唔好食就唔好講喇...難道搵食能手身份敗露了嗎?

三元粥品專家 (評分 7)
新馬路褔隆下街44號地下

沒有留言:

發佈留言

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails